Iyengarjooga - "Keho on mielen temppeli"

Iyengarjooga on saanut nimensä kehittäjänsä, B.K.S. Iyengarin, mukaan. Hän harjoitti ja opiskeli joogaa 80 vuoden ajan, omistaen elämänsä sille. Hän halusi joogan kaikkien ulottuville ja kehitti siitä ainutlaatuisen ja samalla helposti lähestyttävän joogamuodon, joka sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta Tällä hetkellä iyengarjooga on maailmanlaajuisesti eniten harjoitettu ja arvostettu joogan muoto.

Mikä tekee iyengarjoogasta ainutlaatuisen? Millä tavoin se eroaa muista joogamuodoista?

BKS Iyengar uudisti hatha-joogaa viemällä painopisteen jooga-asanoiden anatomisesti tarkkaan linjaamiseen, niin että nivelet eivät kuormitu, vaan ovat suotuisassa kulmassa toisinsa nähden ja pysyvät terveinä. Näin jooga-asanoista tulee turvallisia ja yksilön tarpeet tulevat huomioon otetuiksi. Kehon linjaukseen sisältyy myös tasapaino voiman ja rentouden välille.

Apuvälineet kuten esim. seinä, tuoli, joogapalikat, vyö, viltti, auttavat linjaamisen löytämisessä. Ne tekevät haastavistakin asanoista mahdollisia ja asanoissa voi olla pidempään, jolloin asanaan voi tutustua ja nauttia sen tuomista hyödyistä pintaa syvemmältä.

Iyengarjoogatunneilla on yleensä jokin teema ja harkittu asanajärjestys, joka auttaa joogaajaa ymmärtämään harjoituksen aiempaa syvällisemmin sekä löytämään uusia piirteitä itsestään ja kehostaan.

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar on yksi aikamme kuuluisimmista joogamestareista. Hän syntyi 14.12.1918 pienessä Bellurin kylässä Etelä- Intiassa. Hänen lapsuuttaan varjostivat monet vaikeat sairaudet. Suuri muutos tuli joogamestari Tirumalai Krishnamacharyaan (1888–1989) tutustumisen myötä vuonna 1934. Tämä modernin joogan isä avioitui Iyengarin sisaren kanssa ja tutustutti Iyengarin joogan maailmaan tämän muuttaessa 15-vuotiaana heidän luokseen. Tinkimättömän joogaharjoittelun avulla Iyengarin terveys koheni.

Vuonna 1937 BKS Iyengar lähetettiin Puneen opettamaan. Siitä lähtien hän on ollut antaumuksellinen joogan harjoittaja, kehittäjä ja opettaja. Vielä 95-vuotiaana Iyengar teki päivittäistä joogaharjoitusta oppilaidensa ympäröimänä Punessa, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute´ssa (RIMYI). Hänen työtään iyengarjooga-instituutissa jatkavat hänen lapsensa Geeta ja Prashant, lapsenlapsensa Abhijata yhdessä monien muiden BKS Iyengarin pitkäaikaisten oppilaiden kanssa. Vuosittain sadat innokkaat iyengarjoogit eri puolilta maailmaa matkustavat RIMYI´hin saamaan lisäoppia heiltä.

Iyengarin elämäntyö on kantanut hedelmää: Iyengarjoogaa opetetaan ympäri maailmaa ja hänen 1966 englanniksi julkaistu teoksensa ”Light on Yoga” on joogakirjallisuuden kulmakivi. Vuonna 2004 hänet valittiin yhdysvaltalaisessa Time-lehdessä maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Voi sanoa, että hänen vaikutuksensa näkyy kaikissa moderneissa joogalajeissa. Häntä on myös kiittäminen, että jooga on tänä päivänä niin suosittua länsimaissa. BKS Iyengar ei vain levittänyt joogan tuntemusta maailmalle, hän ennen kaikkea uudisti joogaa samalla sen perintöä kunnioittaen.

Lisätietoja osoitteesta www.bksiyengar.com